× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
De Navel als symbool

De navel wordt in vele culturen beschouwd als het middelpunt. Niet alleen de Grieken te Delphi, maar vele volkeren beschouwden hun woonplaats als de navel van de wereld, waar alles om draaide. De navel der wereld duidde niet alleen de plaats van ontstaan en groei aan, van waaruit de wereld haar voedsel ontving, maar was het een plaats van toevlucht en veiligheid. Vaak wordt de navel der wereld voorgesteld als een eiland of een berg die uit het water oprijst; meestal was daar ook de verblijfplaats van goddelijke wezens.

De navel werd op die manier ook het trefpunt waar goden-, mensen- en dodenwereld elkaar ontmoetten; in Delphi werd dat nog eens gesymboliseerd door een bijzondere steen, die rond van vorm was en naar boven conisch toeliep.

De poolster wordt beschouwd als de navel van het firmament.

----------------------------------------------------------------

In de huidige cultuur heeft 'navel-staren' eerder een ongunstige bijklank: het geeft aan, dat je teveel op je eigen 'ik' gericht bent of dat je teveel met jezelf bezig bent, zodat je geen oog hebt voor anderen.
In oude godsdienstige tradities was (en is) het een vorm van meditatie; zo bv. bij de yoga, en ook in het christendom van de oosterse kerken. Het hielp je (en helpt je) je te concentreren; het gaf je de juiste gesteltenis om alleen nog maar op het allerbelangrijkste gericht te zijn.

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen