× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...     
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
Isis in de mythologie

Zij was met haar tweelingbroer Osiris voortgekomen uit de liefde van hemelgewelf, Noet, en aarde, Geb. Zij huwde met Osiris. Naast het eveneens uit Geb en Noet ontsproten oerpaar Set en Nyphtis, dat alle levenden overliet aan duistere machten van het kwaad, vormde Isis en Osiris een oerpaar dat zorg en aandacht had voor pijn, lijden en menselijk tekort. Uit hun samenzijn kwam de god Horus voort. Zo werd ze de godin-moeder, beschermster van de liefde en heerseres over het lot.

Osiris was een menselijke koning, een goed en verstandig heerser die de Egyptenaren de landbouw, de hoge kunsten en ambachten leerde. Seth werd echter jaloers op de populariteit van Osiris en zinde op zijn dood. Hij nodigde Osiris uit voor een feestmaal. Tijdens dit maal liet hij een houten kist zien die hij aan die gast beloofde te geven, die er precies in zou passen. Verschillende gasten deden een poging de prijs te winnen door in de kist te gaan liggen. Toen Osiris aan de beurt was, paste hij er precies in. Seth had natuurlijk de kist speciaal voor dit doel ontworpen. De medeplichtigen van Seth lieten de kans niet voorbijgaan en sloten Osiris op. Zij droegen de kist met de gevangene erin naar de rivier en gingen stroomafwaarts naar de Nijldelta, waar zij Osiris in zijn benarde gevangenis aan de zee toevertrouwden. De kist legde vele kilometers af en spoelde uiteindelijk aan op de Fenicische kust bij Byblos (= het huidige Jbail bij Beiroet in de Libanon).

Isis ging op zoek naar het lichaam van haar echtgenoot. Zij ontdekte hem uiteindelijk te Byblos en bracht hem terug naar Egypte. Na de dood van Osiris was ze nog van hem zwanger geraakt van een zoon, en in de verlatenheid van de moerassen in de Nijldelta wachtte zij de geboorte van haar kind af. Zij moest echter nog steeds oppassen voor Seth. Tijdens een jachtpartij ontdekte hij de kist van Osiris, die zij verborgen hield. Seth sneed daarop het lichaam van Osiris in stukken en verspreidde deze over heel Egypte. Isis begon vervolgens de verschillende stukken bij elkaar te zoeken. Zij heelde het lichaam van haar echtgenoot met gebruikmaking van haar toverkunsten en zij zalfde het. Haar zuster Nephtys stond haar bij dit alles trouw terzijde. Aldus werd Osiris tot leven gewekt.

Tenslotte, na tal van gevaren werd Horus geboren. Isis bracht hem groot in de Nijldelta en beschermde hem door middel van haar toverkunsten tegen de kwade praktijken van Seth. Als volwassene zal Horus zijn vader op Seth wreken en door het godentribunaal vrijgesproken worden van elke straf of schuld. Zo zal het goede uiteindelijk het kwade overwinnen.

[Richard Cavendish (red.) 'Spectrum Atlas van de Mythologie' Spectrum, 1982 ISBN 90-274-9480-0]

© A. van den Akker s.j.