× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
Devi in de mythologie

Devi is in de Hindoegodsdienst de echtgenote van Sjiva en wordt vereerd als de grote godin (= Maha-devi) en als goddelijke moeder. Zowel Devi als Sjiva kunnen slechts met de materiële wereld in contact komen door zich te manifesteren als 'Kracht' (= Sakti of Sjakti). Devi vertegenwoordigt de hoogste goddelijke macht in het hindoeïsme en verenigt in zich twee geheel tegenstrijdige kanten: een welwillende en een boosaardige.

De 9e eeuwse schrijver Sankara noemt haar degene 'die het heelal draagt in haar schoot', 'die de lamp der wijsheid ontsteekt' en 'die vreugde brengt in het hart van heer Sjiva'.

Waarschijnlijk was Devi in nog ouder tijden de moedergodin van de volkeren die de vlakte langs de Indus bewoonden. In die mythologie heette de oergodin Doerga; zij was een maagd die ten strijde trok tegen het onoverwinnelijke monster Mahisja. Dit had de gedaante aangenomen van een enorme waterbuffel. Noch Visjnoe noch Sjiva konden dat ondier de baas! Daarop bundelden de hemelse goden al hun krachten wat resulteerde in de achttienarmige godin Doerga. Zij wist uiteindelijk de boosaardige buffel te onderwerpen. Vandaar dat Devi de 'alomvattende ene' is geworden.

Devi, Doerga en Kali worden gezien als 'verpersoonlijkingen', 'incarnaties', 'emanaties' of 'verschijningsvormen' van Sakti.

© A. van den Akker s.j.