× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
SYDNEY

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Variant van SIDNEY

Betekenis

Engelse naam, waarvan de herkomst niet duidelijk is. Geleerden zijn het er over eens dat hij teruggaat op een familie- of achternaam. Als mogelijkheden worden gegeven:

1 Verbastering van de plaatsnaam Saint-Denis. (Zo ontstond de familienaam Sinclair uit Saint-Clair; Seymour uit Saint-Amour; Semper uit Saint-Pierre; Semple uit Saint-Paul enz.).
In 1212 duikt er een Normandiër op die Roger de Sancto Dionisio heette (= Rogier van Sint-Dionysius; de Franse vorm voor Dionysius is Denis).
Als deze verklaring juist is, moeten we veronderstellen dat er in de middeleeuwen families vanuit een plaatsje Saint-Denis in het toenmalige Frankrijk zijn overgestoken naar Engeland, en daar de herinnering aan hun plaats van herkomst bewaarden in hun familienaam. Die familienaam zou dan later weer ook als voornaam in gebruik geraakt zijn.
Zo zou koning Hendrik II, die zelf van Franse afkomst een kamerheer hebben gehad die William Sidney heette en afkomstig was uit de plaats Saint-Denis in Anjou. Hendrik was een Plantagenet en zelf van Franse afkomst; hij was koning van Engeland van 1154-1189. Zijn koninkrijk omvatte vele stukken van Frankrijk en Engeland.
In dit geval zou de naam dus betekenen 'Sint-Dionysius'.

2 Verbastering van de plaatsnaam La Sydenye in Surrey, Engeland.
In de 16e en 17e eeuw woont er een beroemde familie Sidney in Engeland, o.a. bekend door de Engelse dichter Sir Philip Sidney (1554-1586). Hun naam gaat terug op het bovengenoemde plaatsje.
De betekenis van die naam luidt: 'uitgestrekt weiland dat door een bron wordt bevloeid'.

Bijzonderheden

Het is niet ongebruikelijk dat voornamen worden ontleend aan aardrijkskundige plaatsnamen of omstandigheden.

De Australische stad Sidney werd genoemd naar Viscount Sidney (1733-1800), staatssecretaris in de tijd dat de stad werd gesticht.

Volgens zeggen werd Sidney in Engeland als voornaam populair door toedoen van Algernon Sidney (1622-1683), earl van Leicester; uit bewondering voor deze man begonnen mensen uit de kringen van de Whigs hun jongens naar hem te vernoemen.
[De Whigs zijn sinds 1680 naast de Tories de grootste politieke partij in Engeland. In de 18e eeuw vertegenwoordigden zij de rijke kooplui van de steden. Zij waren er warm voorstander van dat er steeds een protestant op de Engelse troon zou zetelen. Rond 1830 beginnen zij zich 'liberalen' te noemen.]
Vandaar dat Sidney als voornaam niet ongewoon was in de 18e en 19e eeuw. Sedert het begin van de twintiger jaren van de 20e eeuw raakte hoe langer hoe meer in onbruik.

Halverwege de jaren 50 kreeg deze naam weer bekendheid door de filmster Sidney Poiter.
Wellicht is het aan hem te danken dat deze naam in de 80-er jaren weer populair werd bij zwarte Amerikanen.

Heiligen

Dionysius van Parijs
Feest 9 oktober

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen