× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
MELISSA

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Griekse naam: 'Honingbij'.

Bijzonderheden

Melissa in de mythologie

De Bij als symbool

Ook het eiland Malta in de Middellandse Zee ontleent zijn naam aan deze bij: 'Land van de honing'. Soms neemt men echter aan dat deze naam teruggaat op een fenicisch woord dat 'toevluchtsoord' betekent (zie 'Bijzonderheden' onder Melita); wat natuurlijk voor zo'n eiland midden op zee een zeer toepasselijke naam is. Deze uitleg is des te waarschijnlijker, omdat de Feniciërs zeevaarders waren; zij kunnen dus best de oorspronkelijke naamgevers van dit eiland geweest zijn. Toen later de Grieken de macht op zee overnamen, verstonden zij Malta op hun manier en brachten het in verband met het hun vertrouwde woord 'melita'.

In Cappadocië, het midden van het huidige midden Turkije, lag in de Romeinse tijd een plaatsje Melitene, o.a. bekend doordat er een aantal heilige martelaren vandaan komen.

De naam Melissa duikt in Europa op in het gedicht 'Orlando furioso' uit 1532 van de Italiaanse dichter Ariosto. Zij is daar een goede heks, die probeert de hoofdpersoon Rogero uit de handen van de boze heks Alcina te houden.

In het Engelse taalgebied won 'Melissa' aan populariteit, omdat zij voorkwam in een aantal graag gelezen boeken: Charles Dickens' roman 'The old curiosity shop' (1841), Tennyson's gedicht 'Princess' (1847) en het boek van Gilbert & Sullivan 'Princess Ida' (1884).

Gemeten over de jaren 1990-1994 stond Melissa gedeeld 10e op de lijst van populairste meisjesnamen in Nederland.

Heiligen

Melitina van Marcianopolis
Feest 15 september

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen