× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
LUCRETIA

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Naam van oud Romeins adellijk geslacht: Lucretii of Lucretiërs. Wordt wel in verband gebracht met het Latijnse woord 'lucrum' = 'winst', 'voordeel'.

Bijzonderheden

In de Romeinse mythologie is Lucretia een Romeins meisje uit de 6e eeuw vóór Chr., dat gehuwd was met Tarquinius Collatinus. Zij werd overweldigd en verkracht door de neef van haar man Sextus Tarquinius, die op dat moment koning was van het toenmalige Rome. Zij vroeg haar vader en haar man, dat zij haar zouden wreken. Toen ze geen aanstalten maakte, doodde zij zichzelf voor de ogen van haar vader en van haar man. De onlusten die hier het gevolg van waren, leidden uiteindelijk tot het definitieve einde van de monarchie in Rome en het begin van de Republiek (509 vóór Chr.).

Shakespeare werd door dit alles geïnspireerd tot zijn werk 'The rape of Lucrece' (= 'De Verkrachting van Lucretia').

Deze naam kwam in het Engelse taalgebied regelmatig voor van de 16e tot de 18e eeuw. Stilaan verdween 'Lucretia' in 19e eeuw om sinds de jaren '60 van de 20e eeuw zo nu en dan weer op te duiken.

Bekend - of liever berucht - werd Lucrezia Borgia (1480-1519). Volgens zeggen had zij een incestueuze verhouding met haar vader, paus Alexander vi en met haar broer Cesare. Daarnaast staat zij te boek als een gifmengster. Zij huwde in 1501 met Alfonso d'Este, hertog van Ferrara. Zij was een buitengewoon knappe en intelligente vrouw, recht-door-zee en daarnaast een gul bevorderaarster van de schone kunsten in Rome.

Heiligen

Lucretia van Merida
Feest 23 november

Lucretia van Keulen
Feest 21 oktober

Leocritia van Cordova
Feest 15 maart

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen