× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
ATTILA

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Naam van gotische oorsprong; waarschijnlijk kindertaal voor 'vadertje'.

Bijzonderheden

Deze naam is natuurlijk vooral bekend geworden door de beroemde (of beruchte) Hunnenaanvoerder Attila, bijgenaamd 'de gesel Gods' († 453). Hij was een geducht veldheer en bestreed achtereenvolgens het Oost- en het West-Romeinse Rijk, en de Galliërs nabij Troyes, Frankrijk. Het schijnt dat paus Leo de Grote betrokken was bij de vredesbesprekingen, gehouden te Mantua, teneinde Attila ertoe te bewegen niet tegen Rome op te trekken. Dat heeft hij dan ook nooit gedaan.
Op het hoogtepunt van zijn roem vormde het Tatragebergte de noordgrens van zijn rijk, de rivier de Don de oostgrens, de Donau de zuidgrens en de Alpen de westgrens. Na de vredesbesprekingen keerde hij naar huis terug en huwde een jong Germaans meisje. Hou zou in de huwelijksnacht overleden zijn aan de gevolgen van een bloeduitstorting in de luchtpijp.
Rond zijn persoon zijn vele legendes geweven; hij komt voor in de Nibelungensage en in de Dietrichsage. Volgens de legende zou hij het ook geweest zijn die Sint Ursula († 453; feest 21 oktober) met haar gevolg van 11.000 maagden bij Keulen heeft opgewacht. Hij vroeg haar ten huwelijk, maar zij weigerde. Nu bracht hij al haar gezellinnen om het leven; daarop kreeg zij nog een laatste kans om met hem te huwen. Zij weigerde andermaal; toen schoot hij haar eigenhandig een pijl door de keel. Dit alles zou plaatsgevonden hebben in... 453, zijn sterfjaar.

Heiligen

Attilanus van Zamora
Feest 5 oktober

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen