× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
† ca 305  Vier Gekroonde Martelaren

Info afb.

Vier Gekroonde Martelaren (ook Quattuor Coronati); Rome, Italië; † ca 305.

Feest 8 november.

Zij staan te boek als vier broeders en heetten Severus (volgens andere tradities Secundus), Severianus, Carpoforus en Victorinus.

Volgens de overlevering werden zij ten tijde van de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus (284-305) gearresteerd en gedwongen het beeld van de god Aesculapius te vereren. Deden ze dat niet, dan zouden ze gefolterd worden met zwepen waarin loden kogeltjes waren bevestigd. Ze weigerden. Daarop werden ze ontkleed en vastgebonden, en vervolgens zo toegetakeld met zweepslagen dat ze er tenslotte onder bezweken.

Het ontkleden, vastbinden en geselen zijn drie folteringen die ook voorkomen in het lijdensverhaal van Jezus. Zo wordt benadrukt dat zij Christus navolgden.

De keizer gaf bevel dat hun lijken op de markt gegooid moesten worden om ze aan de honden te vreten te geven. Maar de dieren aten er niet van. Waarmee weer eens bewezen wordt, aldus een oude beschrijving, dat mensen wreder zijn dan dieren! Dat duurde zo vijf dagen lang. Tenslotte kwamen christenen hun lijken bergen.

Paus Miltiades († 314; feest 10 december) bepaalde dat hun dood in ere gehouden moest worden. Naar men zegt kende men op dat moment de namen van de vier zalige martelaren nog niet. Dat zou er de reden van zijn dat ze bekend staan onder de naam Vier Gekroonde Martelaren.

Volgens de Legenda Aurea is dat er ook de oorzaak van dat hun gedachtenisviering werd verbonden met die van de Vijf Beeldsnijders († 303; feest 8 november).


Bronnen
[102; 107; 183»11.08; Dries van den Akker s.j./2011.12.22]

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen