× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
DESMOND

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Oorspronkelijk Ierse naam: 'Deasmhumhnach', Deasmhumhnaigh', 'Deas-Mhumhan' of 'Deas-Mumhain'.
1 'Deas' = 'South' = 'Zuid',
2 'Mhumhan' = 'Munster' = 'Klooster'.
Dus 'Man uit South-Munster'.

'Munster' is een verbastering van het Latijnse woord 'monasterium' = 'klooster'; 'South-Munster' is dus 'Zuidelijk Klooster'.

Sinds de Ierse druïden in de eerste helft van de 4e eeuw kennis maakten met het christelijk geloof - vooral door toedoen van Sint Patrick - ontwikkelde zich daar een kloosterlijke vorm van christendom. Druïden werden monniken en kluizenaars, leidden een uitserst streng en sober leven in dienst van God, en woonden in aparte hutjes op een kloosterterrein rond een centraal kerkgebouwtje. Daar kwamen ze bijeen voor de gezamenlijke gebeden. In de loop van de middeleeuwen raakte Ierland bezaaid met dergelijke kloostervestigingen.

De naam is dus van Ierse afkomst en was aanvankelijk vooral in gebruik als familienaam; ontwikkelde zich allengs tot voornaam. Sinds ongeveer 1900 kwam hij overwaaien naar Engeland en won aan populariteit in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw. In Amerika raakte hij sinds 1950 vooral in gebruik bij neger-families.

Bijzonderheden

Deze naam kreeg in de zeventiger jaren van de 20e eeuw bekendheid door de schrijver Desmond Morris met populair-wetenschappelijke boeken als 'De Naakte Aap': over de dierlijke restanten in het gedrag van de mens.

Daarnaast kreeg 'Desmond' in de tweede helft van de 20e eeuw ook bekendheid door de Zuid-Afrikaanse neger-bisschop en Nobelprijswinnaar voor de vrede Desmond Tutu.

Heiligen

Desmond Donovan
Sterfdag 15 januari

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen