Overzicht BM  m Gastenboek m Vertel verder m Contact
Andreas 

        De website met meer dan 5546 heiligen, 4226 voornamen en 8566 afbeeldingen        

WelkomHeiligenMissaalheiligenHeiligenkalenderHeiligen op naamPatronatenVoornamen SJ Meer

† 5e eeuw  Maxentia van Senlis met Barbentius en Rosebia 


Info afbeeldingen

Maxentia (ook Maxence) van Senlis (ook van Levandriac of van Pont-Ste-Maxence), Pont-Ste-Maxence, Frankrijk; martelares met Barbentius en Rosebia; † 5e eeuw.

Feest 20 november.

Volgens de overlevering was zij een dochter van een Ierse of Schotse koning, Malconus genaamd (= Malcolm?). Door Sint Patrick († 461; feest 17 maart) was zij tot het christelijk geloof gebracht. Zij besloot maagd te blijven omwille van Christus; maar intussen had haar heidense vader al een geschikte huwelijkskandidaat voor haar uitgezocht, Avicinus. Daarom ontvluchtte zij het ouderlijk paleis in gezelschap van haar bediende Barbentius en haar dienstmeisje Rosebia. Zij staken over naar het vasteland en kwamen uiteindelijk terecht in het plaatsje Levandriac aan de Oise (ruim tien kilometer ten noorden van de huidige stad Senlis). Daar vestigde zij zich als kluizenares.

De legende weet nog te vertellen dat haar de overtocht over de rivier geweigerd werd. Daarom wierp ze drie grote stenen in het water, die zij vervolgens als stapstenen gebruikte om naar de overkant te komen. Sindsdien is het onmogelijk gebleken deze stenen te verwijderen, hoezeer men dat ook geprobeerd heeft om de waterloop meer bevaarbaar te maken; ze liggen er tot op de dag van vandaag, aldus de legende.
Haar verloofde zocht haar intussen overal en wist haar te achterhalen. Op alle mogelijke manieren probeerde hij haar voor zich te winnen: eerst nam hij zijn toevlucht tot smeekbeden, vervolgens poogde hij haar beide bediendes om te kopen en te lijmen met grote sommen geld, maar toen dat allemaal niet hielp en zij bleef weigeren, sloeg zijn liefde om in haat. Hij greep Maxentia bij de haren en doodde haar met het zwaard; daarna deed hij hetzelfde met Barbentius en Rosebia. Sindsdien, aldus de overlevering, heet die plaats daar Pont-Ste-Maxence (= Sint-Maxentiabrug).

De legende voegt er nog aan toe dat de dode maagd weer opstond, haar hoofd in haar handen nam en zo naar de plek van haar begrafenis liep. Daar bouwde men enige tijd later een kapelletje. Het heeft intussen plaats moeten maken voor de aanleg van de grote weg, maar indertijd werd het nog door Karel de Grote († 814; feest 28 januari) bezocht en rijk begiftigd met geschenken.
Zij is patrones van Pont-Sainte-Maxence.

[000»info plaatselijke vvv;500; Dries van den Akker s.j./2001.12.12]

Bronnen
  Al eens onze andere site: www.beeldmeditaties.nl bezocht?

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 23 nov 2014

Een greep uit wat deze website verder te bieden heeft:
VoorwoordLeeswijzerHoe wordt men heilig?VerantwoordingBronnenWoordenboek  
KerstafbeeldingenDe 12 apostelenPausenCitatenTante CatoArchiefTegelsBladwijzersNieuw
Tenslotte: een overzicht van alle hoofd- en submenu's van deze website